Od kuchni

Gościu, wkroczyłeś do kuchni. Nie myśl jednak, że trafiłeś do królestwa kobiet i że będzie tu tylko o gotowaniu, pieczeniu, smakowaniu i smażeniu. To nazwa symboliczna. Z jednej strony opowiemy o tradycjach kulinarnych, roku obrzędowym, z drugiej o wychowaniu i zachowaniu.

sty 21 2019

Lucyna Ćwierczakiewiczowa i jej 365 obiadów

Przypadający 21 stycznia Dzień Babci skojarzył mi się z rekomendacją książki kucharskiej Lucyny Ćwierczakiewiczowej „365 obiadów). W wydaniu tej książki z 2004 roku – ponad 140 lat  po jej pierwszym ukazaniu się na rynku – napisano, że autorka opierała się na wiedzy i doświadczeniu swojej babci i mamy.

Kontynuuj czytanie »

gru 22 2018

Boże Narodzenie i Nowy 2019 Rok

    Salon Tradycji Polskiej składa Odwiedzającym stronę serdeczne życzenia Bożych łask rozdawanych przez Nowonarodzonego

Kontynuuj czytanie »

paź 02 2018

Dożynki w Pikieliszkach

  Od ponad 20. lat w małej miejscowości położonej 23 km na północ od Wilna odbywają się corocznie w ostatnią niedzielę września Dożynki.

Kontynuuj czytanie »

mar 24 2018

Dziś nam nastał dzień ozdobny

Wielkanoc 2018 Dziś nam nastał dzień ozdobny, święcenia w radości godny, dziś Pan Chrystus tryumfuje i nieprzyjaciel to czuje. Alleluja.   Stary wąż, grzech, śmierć i piekło, przed twarzą Jego uciekło; biedy, trwogi dziś ustały, Pan to sprawił zmartwychwstały. Alleluja. Michał Marcin Mioduszewski „Śpiewnik kościelny”, druk Stanisław Gieszkowski 1838 Kraków  

Kontynuuj czytanie »

gru 17 2017

Boże Narodzenie 2017

Niech nowonarodzone Dzieciątko będzie dla każdego w naszej Ojczyźnie źródłem łask  w życiu doczesnym i przewodnikiem w osiągnięciu zbawienia.    

kwi 15 2017

Wielkanoc 2017

Zmartwychwstały Chrystus zwyciężył śmierć i otworzył nam bramę zbawienia. Miejmy odwagę i wytrwałość podążać za Jego przykazaniami w pokonywaniu codziennych przeszkód. Życzy Salon Tradycji Polskiej

gru 24 2016

Boże Narodzenie i Nowy 2017 rok

Jest taka noc – noc tysiąca gwiazd. Coś się kończy – coś zaczyna. Wszystko co było ustępuje przyszłości. Niechaj roziskrzy się ona srebrem przed nami, dając nam nadzieję – a my pochylmy głowy; dając pokłon Stwórcy. wiersz: Lena Brudzińska   Błogosławieństwa Bożego na każdy dzień roku; by Nowonarodzony był nam Drogą, którą będziemy wybierali,          życzy Salon Tradycji Polskiej  

mar 23 2016

Wielkanoc 2016

  Niech Zmartwychwstały Chrystus obdarza nas nadzieją, wiarą i miłością w naszej codzienności. Salon Tradycji Polskiej   Jan Kanty Walery Eljasz-Radzikowski (1840-1905) – polski malarz i fotograf, popularyzator Tatr i Zakopanego, współzałożyciel Towarzystwa Tatrzańskiego i Straży Ochrony Przyrody, autor przewodników tatrzańskich. W swej twórczości malarskiej i graficznej zajmował się głównie tematyką historyczną oraz przeszłością i zabytkami Krakowa, ale także malarstwem sakralnym. Jest autorem obrazu zamieszczonego na starej …

Kontynuuj czytanie »

mar 21 2016

Łyżka za cholewą a widelec na stole – z historii polskiej kuchni

Część druga   Każda szanująca się pani domu miała w swojej biblioteczce książki kucharskie, po dzień dzisiejszy panie skrzętnie zbierają wypróbowane przepisy.   Compendium ferculorum. Stanisław Czerniecki kuchmistrz Aleksandra Michała i Heleny Lubomirskiej (Wiśnicz) w 1682 r. wydał pierwszą książkę kucharską w Polsce – Compendium ferculorum albo zebranie potraw. W trzech rozdziałach umieścił 300 przepisów, na zakończenie każdego rozdziału jest dodatek z 10 recepturami …

Kontynuuj czytanie »

mar 14 2016

Łyżka za cholewą a widelec na stole – z historii polskiej kuchni

Część pierwsza Charakterystyka kuchni polskiej. Charakter polskiej kuchni kształtował się dłużej niż istnieje samo Państwo Polskie. Miały na nią wpływ warunki klimatyczne, fauna i flora, rozwój gospodarczy, obyczaje wywodzące się z czasów pogańskich a także wpływy innych kultur. Zdobywanie i przygotowywanie pożywienia oraz doskonalenie tych czynności było ważnym elementem wzbogacającym kulturę materialną i duchową. „Ogół społeczeństwa marzył i dążył do zasiadania przy najbardziej obfitym, …

Kontynuuj czytanie »

Starsze posty «

» Nowsze posty