Od kuchni

Gościu, wkroczyłeś do kuchni. Nie myśl jednak, że trafiłeś do królestwa kobiet i że będzie tu tylko o gotowaniu, pieczeniu, smakowaniu i smażeniu. To nazwa symboliczna. Z jednej strony opowiemy o tradycjach kulinarnych, roku obrzędowym, z drugiej o wychowaniu i zachowaniu.

Mar 23 2016

Wielkanoc 2016

  Niech Zmartwychwstały Chrystus obdarza nas nadzieją, wiarą i miłością w naszej codzienności. Salon Tradycji Polskiej   Jan Kanty Walery Eljasz-Radzikowski (1840-1905) – polski malarz i fotograf, popularyzator Tatr i Zakopanego, współzałożyciel Towarzystwa Tatrzańskiego i Straży Ochrony Przyrody, autor przewodników tatrzańskich. W swej twórczości malarskiej i graficznej zajmował się głównie tematyką historyczną oraz przeszłością i zabytkami Krakowa, ale także malarstwem sakralnym. Jest autorem obrazu zamieszczonego na starej …

Kontynuuj czytanie »

Mar 21 2016

Łyżka za cholewą a widelec na stole – z historii polskiej kuchni

Część druga   Każda szanująca się pani domu miała w swojej biblioteczce książki kucharskie, po dzień dzisiejszy panie skrzętnie zbierają wypróbowane przepisy.   Compendium ferculorum. Stanisław Czerniecki kuchmistrz Aleksandra Michała i Heleny Lubomirskiej (Wiśnicz) w 1682 r. wydał pierwszą książkę kucharską w Polsce – Compendium ferculorum albo zebranie potraw. W trzech rozdziałach umieścił 300 przepisów, na zakończenie każdego rozdziału jest dodatek z 10 recepturami …

Kontynuuj czytanie »

Mar 14 2016

Łyżka za cholewą a widelec na stole – z historii polskiej kuchni

Część pierwsza Charakterystyka kuchni polskiej. Charakter polskiej kuchni kształtował się dłużej niż istnieje samo Państwo Polskie. Miały na nią wpływ warunki klimatyczne, fauna i flora, rozwój gospodarczy, obyczaje wywodzące się z czasów pogańskich a także wpływy innych kultur. Zdobywanie i przygotowywanie pożywienia oraz doskonalenie tych czynności było ważnym elementem wzbogacającym kulturę materialną i duchową. „Ogół społeczeństwa marzył i dążył do zasiadania przy najbardziej obfitym, …

Kontynuuj czytanie »

Gru 23 2015

Boże Narodzenie i Nowy 2016 Rok

Mędrcy świata Mędrcy świata, monarchowie, Gdzie spiesznie dążycie? Powiedzcie nam trzej królowie, Chcecie widzieć Dziecię? Ono w żłobie nie ma tronu I berła nie dzierży, A proroctwo Jego zgonu Już się w świecie szerzy. Mędrcy świata, złość okrutna Dziecię prześladuje Wieść to straszna, wieść to smutna Herod spisek knuje. Nic monarchów nie odstrasza Ku Betlejem spieszą, Gwiazda Zbawcę im ogłasza, Nadzieją się …

Kontynuuj czytanie »

Kwi 02 2015

Wielkanoc 2015

    Zmartwychwstanie Chrystusa niech będzie dla nas wyzwoleniem z okowów grzechu oraz źródłem siły w kroczeniu drogą patriotyzmu.                           życzy Salon Tradycji Polskiej    

Gru 24 2014

Świąteczny przekładaniec na 2014 rok

Wehikuł czasu przybył w ostatniej chwili! Zabrał nas w czasy dwudziestolecia międzywojennego. Jak wyglądały Święta Bożego Narodzenia i przywitanie Nowego Roku w latach po odzyskaniu przez Polskę niepodległości po 123 latach niewoli? Pierwsze spotkanie mamy z poetą, dramaturgiem, krytykiem literackim i tłumaczem Janem Kasprowiczem. Specjalnie dla nas odczytał swój wiersz „Przy wigilijnym stole”: Przy wigilijnym stole, Łamiąc opłatek święty, Pomnijcie, że dzień ten radosny W …

Kontynuuj czytanie »

Gru 16 2014

Czas powszedni i świąteczny w ziemiańskim dworze na przełomie XIX i XX wieku

cz. 1. Życie we dworze, rytm dnia uzależniony był przede wszystkim od pór roku. Każda rodzina ziemiańska spędzała dzień w określony sposób. Takie dzienne „harmonogramy” różniły się między sobą, można jednak zaobserwować pewne podobieństwa. Oczywiście elementem zasadniczo różnicującym porządek dnia był stan posiadania rodziny. Ziemianie o arystokratycznym pochodzeniu, mający w swoim ręku większe majątki mogli oddawać się pracy społecznej, częściej mogli …

Kontynuuj czytanie »

Lis 27 2014

Cudzoziemcy w towarzystwie

Jak nas widzą tak nas piszą… Część 2. Czy to było zwykłe spotkanie towarzyskie czy uczta obowiązywały podobne obyczaje, niejednokrotnie zresztą zwykłe towarzyskie spotkanie zamieniało się w suto zakrapianą ucztę. Bo przecież przybyłych gości według zasad dobrego wychowania należało ugościć posiłkiem. Ksiądz Hubert Vautrin nie był przychylnie nastawiony do Polaków tak więc jego sądy były często kąśliwe i przesadzone. Opisując obyczaje towarzyskie stwierdził, że rozmowy w kraju …

Kontynuuj czytanie »

Lis 25 2014

Cudzoziemcy o powitaniach i tytułach

Z cyklu: Jak nas widzą tak nas piszą… Część 1.  Cudzoziemscy pamiętnikarze w swoich relacjach dali jedynie zarys polskich obyczajów. Podkreślili, że z jednej strony zachowanie szlachty było dość swobodne wręcz gorszące, z drugiej strony zwracali uwagę na uniżoność Polaków w stosunku do osób postawionych wyżej w hierarchii społecznej. Podziwiali ich zdolności przystosowawcze, a jednocześnie ganili dwulicowość i brak szczerości w zachowaniu, nieznajomość etykiety, tolerancję dla zachowań, które …

Kontynuuj czytanie »

Lis 15 2014

Marya Ochorowicz-Monatowa „Uniwersalna książka kucharska”

W naszej kuchni nie może zabraknąć książek kucharskich. Przedstawiamy jedną z nich. Pochodzi ze zbiorów Muzeum Lwowa i Kresów. To dzieło Maryi Ochorowicz-Monatowej „Uniwersalna książka kucharska” z 1926 roku.

Kontynuuj czytanie »

» Nowsze posty