cz. 1. Życie we dworze, rytm dnia uzależniony był przede wszystkim od pór roku. Każda rodzina ziemiańska spędzała dzień w określony sposób. Takie dzienne „harmonogramy” różniły się między sobą, można jednak zaobserwować pewne podobieństwa. Oczywiście elementem zasadniczo różnicującym porządek dnia był stan posiadania rodziny. Ziemianie o arystokratycznym pochodzeniu, mający w swoim ręku większe majątki mogli …
Od kuchni
Lis 27 2014
Cudzoziemcy w towarzystwie
Jak nas widzą tak nas piszą… Część 2. Czy to było zwykłe spotkanie towarzyskie czy uczta obowiązywały podobne obyczaje, niejednokrotnie zresztą zwykłe towarzyskie spotkanie zamieniało się w suto zakrapianą ucztę. Bo przecież przybyłych gości według zasad dobrego wychowania należało ugościć posiłkiem. Ksiądz Hubert Vautrin nie był przychylnie nastawiony do Polaków tak więc jego sądy były …
Lis 25 2014
Cudzoziemcy o powitaniach i tytułach
Z cyklu: Jak nas widzą tak nas piszą… Część 1. Cudzoziemscy pamiętnikarze w swoich relacjach dali jedynie zarys polskich obyczajów. Podkreślili, że z jednej strony zachowanie szlachty było dość swobodne wręcz gorszące, z drugiej strony zwracali uwagę na uniżoność Polaków w stosunku do osób postawionych wyżej w hierarchii społecznej. Podziwiali ich zdolności przystosowawcze, a jednocześnie …
Lis 15 2014
Marya Ochorowicz-Monatowa „Uniwersalna książka kucharska”
W naszej kuchni nie może zabraknąć książek kucharskich. Przedstawiamy jedną z nich. Pochodzi ze zbiorów Muzeum Lwowa i Kresów. To dzieło Maryi Ochorowicz-Monatowej „Uniwersalna książka kucharska” z 1926 roku.
Ostatnie komentarze