Od ponad 20. lat w małej miejscowości położonej 23 km na północ od Wilna odbywają się corocznie w ostatnią niedzielę września Dożynki.
Od kuchni
mar 24 2018
Dziś nam nastał dzień ozdobny
Wielkanoc 2018 Dziś nam nastał dzień ozdobny, święcenia w radości godny, dziś Pan Chrystus tryumfuje i nieprzyjaciel to czuje. Alleluja. Stary wąż, grzech, śmierć i piekło, przed twarzą Jego uciekło; biedy, trwogi dziś ustały, Pan to sprawił zmartwychwstały. Alleluja. Michał Marcin Mioduszewski „Śpiewnik kościelny”, druk Stanisław Gieszkowski 1838 Kraków
gru 17 2017
Boże Narodzenie 2017
kw. 15 2017
Wielkanoc 2017
gru 24 2016
Boże Narodzenie i Nowy 2017 rok
Jest taka noc – noc tysiąca gwiazd. Coś się kończy – coś zaczyna. Wszystko co było ustępuje przyszłości. Niechaj roziskrzy się ona srebrem przed nami, dając nam nadzieję – a my pochylmy głowy; dając pokłon Stwórcy. wiersz: Lena Brudzińska Błogosławieństwa Bożego na każdy dzień roku; by Nowonarodzony był nam Drogą, którą będziemy wybierali, życzy Salon Tradycji Polskiej
mar 23 2016
Wielkanoc 2016
Niech Zmartwychwstały Chrystus obdarza nas nadzieją, wiarą i miłością w naszej codzienności. Salon Tradycji Polskiej Jan Kanty Walery Eljasz-Radzikowski (1840-1905) – polski malarz i fotograf, popularyzator Tatr i Zakopanego, współzałożyciel Towarzystwa Tatrzańskiego i Straży Ochrony Przyrody, autor przewodników tatrzańskich. W swej twórczości malarskiej i graficznej zajmował się głównie tematyką historyczną oraz przeszłością i zabytkami Krakowa, ale także malarstwem sakralnym. Jest autorem obrazu zamieszczonego na starej …
mar 21 2016
Łyżka za cholewą a widelec na stole – z historii polskiej kuchni
Część druga Każda szanująca się pani domu miała w swojej biblioteczce książki kucharskie, po dzień dzisiejszy panie skrzętnie zbierają wypróbowane przepisy. Compendium ferculorum. Stanisław Czerniecki kuchmistrz Aleksandra Michała i Heleny Lubomirskiej (Wiśnicz) w 1682 r. wydał pierwszą książkę kucharską w Polsce – Compendium ferculorum albo zebranie potraw. W trzech rozdziałach umieścił 300 przepisów, na zakończenie każdego rozdziału jest dodatek z 10 recepturami …
mar 14 2016
Łyżka za cholewą a widelec na stole – z historii polskiej kuchni
Część pierwsza Charakterystyka kuchni polskiej. Charakter polskiej kuchni kształtował się dłużej niż istnieje samo Państwo Polskie. Miały na nią wpływ warunki klimatyczne, fauna i flora, rozwój gospodarczy, obyczaje wywodzące się z czasów pogańskich a także wpływy innych kultur. Zdobywanie i przygotowywanie pożywienia oraz doskonalenie tych czynności było ważnym elementem wzbogacającym kulturę materialną i duchową. „Ogół społeczeństwa marzył i dążył do zasiadania przy najbardziej obfitym, …
gru 23 2015
Boże Narodzenie i Nowy 2016 Rok
Mędrcy świata Mędrcy świata, monarchowie, Gdzie spiesznie dążycie? Powiedzcie nam trzej królowie, Chcecie widzieć Dziecię? Ono w żłobie nie ma tronu I berła nie dzierży, A proroctwo Jego zgonu Już się w świecie szerzy. Mędrcy świata, złość okrutna Dziecię prześladuje Wieść to straszna, wieść to smutna Herod spisek knuje. Nic monarchów nie odstrasza Ku Betlejem spieszą, Gwiazda Zbawcę im ogłasza, Nadzieją się cieszą. Przed Maryją …
kw. 02 2015
Ostatnie komentarze