Od kuchni

Gościu, wkroczyłeś do kuchni. Nie myśl jednak, że trafiłeś do królestwa kobiet i że będzie tu tylko o gotowaniu, pieczeniu, smakowaniu i smażeniu. To nazwa symboliczna. Z jednej strony opowiemy o tradycjach kulinarnych, roku obrzędowym, z drugiej o wychowaniu i zachowaniu.

kw. 15 2017

Wielkanoc 2017

Zmartwychwstały Chrystus zwyciężył śmierć i otworzył nam bramę zbawienia. Miejmy odwagę i wytrwałość podążać za Jego przykazaniami w pokonywaniu codziennych przeszkód. Życzy Salon Tradycji Polskiej

gru 24 2016

Boże Narodzenie i Nowy 2017 rok

Jest taka noc – noc tysiąca gwiazd. Coś się kończy – coś zaczyna. Wszystko co było ustępuje przyszłości. Niechaj roziskrzy się ona srebrem przed nami, dając nam nadzieję – a my pochylmy głowy; dając pokłon Stwórcy. wiersz: Lena Brudzińska   Błogosławieństwa Bożego na każdy dzień roku; by Nowonarodzony był nam Drogą, którą będziemy wybierali,          życzy Salon Tradycji Polskiej  

mar 23 2016

Wielkanoc 2016

  Niech Zmartwychwstały Chrystus obdarza nas nadzieją, wiarą i miłością w naszej codzienności. Salon Tradycji Polskiej   Jan Kanty Walery Eljasz-Radzikowski (1840-1905) – polski malarz i fotograf, popularyzator Tatr i Zakopanego, współzałożyciel Towarzystwa Tatrzańskiego i Straży Ochrony Przyrody, autor przewodników tatrzańskich. W swej twórczości malarskiej i graficznej zajmował się głównie tematyką historyczną oraz przeszłością i zabytkami Krakowa, ale także malarstwem sakralnym. Jest autorem obrazu zamieszczonego na starej …

Kontynuuj czytanie »

mar 21 2016

Łyżka za cholewą a widelec na stole – z historii polskiej kuchni

Część druga   Każda szanująca się pani domu miała w swojej biblioteczce książki kucharskie, po dzień dzisiejszy panie skrzętnie zbierają wypróbowane przepisy.   Compendium ferculorum. Stanisław Czerniecki kuchmistrz Aleksandra Michała i Heleny Lubomirskiej (Wiśnicz) w 1682 r. wydał pierwszą książkę kucharską w Polsce – Compendium ferculorum albo zebranie potraw. W trzech rozdziałach umieścił 300 przepisów, na zakończenie każdego rozdziału jest dodatek z 10 recepturami …

Kontynuuj czytanie »

mar 14 2016

Łyżka za cholewą a widelec na stole – z historii polskiej kuchni

Część pierwsza Charakterystyka kuchni polskiej. Charakter polskiej kuchni kształtował się dłużej niż istnieje samo Państwo Polskie. Miały na nią wpływ warunki klimatyczne, fauna i flora, rozwój gospodarczy, obyczaje wywodzące się z czasów pogańskich a także wpływy innych kultur. Zdobywanie i przygotowywanie pożywienia oraz doskonalenie tych czynności było ważnym elementem wzbogacającym kulturę materialną i duchową. „Ogół społeczeństwa marzył i dążył do zasiadania przy najbardziej obfitym, …

Kontynuuj czytanie »

gru 23 2015

Boże Narodzenie i Nowy 2016 Rok

Mędrcy świata Mędrcy świata, monarchowie, Gdzie spiesznie dążycie? Powiedzcie nam trzej królowie, Chcecie widzieć Dziecię? Ono w żłobie nie ma tronu I berła nie dzierży, A proroctwo Jego zgonu Już się w świecie szerzy. Mędrcy świata, złość okrutna Dziecię prześladuje Wieść to straszna, wieść to smutna Herod spisek knuje. Nic monarchów nie odstrasza Ku Betlejem spieszą, Gwiazda Zbawcę im ogłasza, Nadzieją się cieszą. Przed Maryją …

Kontynuuj czytanie »

kw. 02 2015

Wielkanoc 2015

    Zmartwychwstanie Chrystusa niech będzie dla nas wyzwoleniem z okowów grzechu oraz źródłem siły w kroczeniu drogą patriotyzmu.                           życzy Salon Tradycji Polskiej    

gru 24 2014

Świąteczny przekładaniec na 2014 rok

Wehikuł czasu przybył w ostatniej chwili! Zabrał nas w czasy dwudziestolecia międzywojennego. Jak wyglądały Święta Bożego Narodzenia i przywitanie Nowego Roku w latach po odzyskaniu przez Polskę niepodległości po 123 latach niewoli? Pierwsze spotkanie mamy z poetą, dramaturgiem, krytykiem literackim i tłumaczem Janem Kasprowiczem. Specjalnie dla nas odczytał swój wiersz „Przy wigilijnym stole”: Przy wigilijnym stole, Łamiąc opłatek święty, Pomnijcie, że dzień ten radosny W …

Kontynuuj czytanie »

gru 16 2014

Czas powszedni i świąteczny w ziemiańskim dworze na przełomie XIX i XX wieku

cz. 1. Życie we dworze, rytm dnia uzależniony był przede wszystkim od pór roku. Każda rodzina ziemiańska spędzała dzień w określony sposób. Takie dzienne „harmonogramy” różniły się między sobą, można jednak zaobserwować pewne podobieństwa. Oczywiście elementem zasadniczo różnicującym porządek dnia był stan posiadania rodziny. Ziemianie o arystokratycznym pochodzeniu, mający w swoim ręku większe majątki mogli oddawać się pracy społecznej, częściej mogli …

Kontynuuj czytanie »

lis 27 2014

Cudzoziemcy w towarzystwie

Jak nas widzą tak nas piszą… Część 2. Czy to było zwykłe spotkanie towarzyskie czy uczta obowiązywały podobne obyczaje, niejednokrotnie zresztą zwykłe towarzyskie spotkanie zamieniało się w suto zakrapianą ucztę. Bo przecież przybyłych gości według zasad dobrego wychowania należało ugościć posiłkiem. Ksiądz Hubert Vautrin nie był przychylnie nastawiony do Polaków tak więc jego sądy były często kąśliwe i przesadzone. Opisując obyczaje towarzyskie stwierdził, że rozmowy w kraju gdzie …

Kontynuuj czytanie »

Starsze posty «

» Nowsze posty