Tradycje kulinarne

sty 21 2019

Lucyna Ćwierczakiewiczowa i jej 365 obiadów

Przypadający 21 stycznia Dzień Babci skojarzył mi się z rekomendacją książki kucharskiej Lucyny Ćwierczakiewiczowej „365 obiadów). W wydaniu tej książki z 2004 roku – ponad 140 lat  po jej pierwszym ukazaniu się na rynku – napisano, że autorka opierała się na wiedzy i doświadczeniu swojej babci i mamy.

Kontynuuj czytanie »

mar 21 2016

Łyżka za cholewą a widelec na stole – z historii polskiej kuchni

Część druga   Każda szanująca się pani domu miała w swojej biblioteczce książki kucharskie, po dzień dzisiejszy panie skrzętnie zbierają wypróbowane przepisy.   Compendium ferculorum. Stanisław Czerniecki kuchmistrz Aleksandra Michała i Heleny Lubomirskiej (Wiśnicz) w 1682 r. wydał pierwszą książkę kucharską w Polsce – Compendium ferculorum albo zebranie potraw. W trzech rozdziałach umieścił 300 przepisów, na zakończenie każdego rozdziału jest dodatek z 10 recepturami …

Kontynuuj czytanie »

mar 14 2016

Łyżka za cholewą a widelec na stole – z historii polskiej kuchni

Część pierwsza Charakterystyka kuchni polskiej. Charakter polskiej kuchni kształtował się dłużej niż istnieje samo Państwo Polskie. Miały na nią wpływ warunki klimatyczne, fauna i flora, rozwój gospodarczy, obyczaje wywodzące się z czasów pogańskich a także wpływy innych kultur. Zdobywanie i przygotowywanie pożywienia oraz doskonalenie tych czynności było ważnym elementem wzbogacającym kulturę materialną i duchową. „Ogół społeczeństwa marzył i dążył do zasiadania przy najbardziej obfitym, …

Kontynuuj czytanie »

lis 15 2014

Marya Ochorowicz-Monatowa „Uniwersalna książka kucharska”

W naszej kuchni nie może zabraknąć książek kucharskich. Przedstawiamy jedną z nich. Pochodzi ze zbiorów Muzeum Lwowa i Kresów. To dzieło Maryi Ochorowicz-Monatowej „Uniwersalna książka kucharska” z 1926 roku.

Kontynuuj czytanie »