Przypadający 21 stycznia Dzień Babci skojarzył mi się z rekomendacją książki kucharskiej Lucyny Ćwierczakiewiczowej „365 obiadów). W wydaniu tej książki z 2004 roku – ponad 140 lat po jej pierwszym ukazaniu się na rynku – napisano, że autorka opierała się na wiedzy i doświadczeniu swojej babci i mamy.
Tradycje kulinarne
mar 21 2016
Łyżka za cholewą a widelec na stole – z historii polskiej kuchni
Część druga Każda szanująca się pani domu miała w swojej biblioteczce książki kucharskie, po dzień dzisiejszy panie skrzętnie zbierają wypróbowane przepisy. Compendium ferculorum. Stanisław Czerniecki kuchmistrz Aleksandra Michała i Heleny Lubomirskiej (Wiśnicz) w 1682 r. wydał pierwszą książkę kucharską w Polsce – Compendium ferculorum albo zebranie potraw. W trzech rozdziałach umieścił 300 przepisów, na zakończenie każdego rozdziału jest dodatek z 10 recepturami …
mar 14 2016
Łyżka za cholewą a widelec na stole – z historii polskiej kuchni
Część pierwsza Charakterystyka kuchni polskiej. Charakter polskiej kuchni kształtował się dłużej niż istnieje samo Państwo Polskie. Miały na nią wpływ warunki klimatyczne, fauna i flora, rozwój gospodarczy, obyczaje wywodzące się z czasów pogańskich a także wpływy innych kultur. Zdobywanie i przygotowywanie pożywienia oraz doskonalenie tych czynności było ważnym elementem wzbogacającym kulturę materialną i duchową. „Ogół społeczeństwa marzył i dążył do zasiadania przy najbardziej obfitym, …
lis 15 2014
Marya Ochorowicz-Monatowa „Uniwersalna książka kucharska”
W naszej kuchni nie może zabraknąć książek kucharskich. Przedstawiamy jedną z nich. Pochodzi ze zbiorów Muzeum Lwowa i Kresów. To dzieło Maryi Ochorowicz-Monatowej „Uniwersalna książka kucharska” z 1926 roku.
Ostatnie komentarze