W grudniowy wieczór 2015 roku odbyła się w Muzeum Lwowa w Kuklówce Radziejowickiej opłatkowa wieczerza wileńsko-lwowska.
Przybyli jak zwykle kresowiacy, na stole w jadalni królowały wigilijne smakołyki przygotowane zarówno przez gości jak i gospodynię.
Klimat kresowego dworu przystrojonego świątecznie i czekającego na przyjście na świat Dzieciątka Jezus nastroił wszystkich przybyłych gości radośnie i sentymentalnie jednocześnie. Wśród zaproszonych zwracała uwagę GRH z Mszczonowa im. 31 Pułku Strzelców Kaniowskich w mundurach wojskowych oraz przedstawiciele Związku Strzeleckiego Rzeczypospolitej z Mszczonowa i Pruszkowa oraz dzieci i młodzież, członkowie Grupy Teatralnej Związku Strzeleckiego Rzeczypospolitej „Jesteśmy”.
Pani Aleksandra Biniszewska, dyrektor Muzeum Lwowa i Kresów przywitała gości, wśród których byli reprezentanci Towarzystwa Miłośników Wilna i Ziemi Wileńskiej, działacze polonijni reprezentujący Ziemię Bracławską, reprezentanci Światowego Związku Żołnierzy AK i zaprosiła do wspólnego świętowania w ogromnej Kresowej Rodzinie. Święta we dworze rozpoczął odczytaniem ewangelii św. Łukasza ksiądz kanonik Bogdan Przegaliński, proboszcz kościoła pw. Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny w Pruszkowie-Żbikowie. Życzeniom przy wigilijnym opłatku nie było końca.
Przybyła na wieczór wigilijny aż z Bytomia „Paka Rycha” zaprosiła do wspólnego kolędowania. Ten kresowy kabaret propaguje wspaniałą kulturę kresową. Działalność artystyczna zespołu nie ogranicza się do kultury i historii Lwowa i Kresów Południowo-Wschodnich. „Paka Rycha” przygotowuje spektakle muzyczne o wymowie patriotycznej, upamiętniające ważne wydarzenia z historii Polski, prezentuje piosenkę harcerską, turystyczną czy biesiadną.
Spod pióra pan Ryszarda Gerlińskiego wychodzą nowe teksty poświęcone głównie miastu Lwów.
Słuchaliśmy tych pełnych miłości i nostalgii strof przeplatanych piosenkami i kolędami.
Do wspólnego śpiewania i grania włączył się ksiądz proboszcz ze Żbikowa akompaniując sobie na gitarze. Rozśpiewany kolędami wieczór trwał a goście wzmacniali się bigosem z grzybami, różnymi rodzajami śledzi, sałatkami. Na deser była obowiązkowa herbata z makowcem i ciastem orzechowo-jabłkowym.
Zapraszamy do galerii zdjęć.
Ostatnie komentarze