Tradycje kulinarne

Mar 21 2016

Łyżka za cholewą a widelec na stole – z historii polskiej kuchni

Część druga   Każda szanująca się pani domu miała w swojej biblioteczce książki kucharskie, po dzień dzisiejszy panie skrzętnie zbierają wypróbowane przepisy.   Compendium ferculorum. Stanisław Czerniecki kuchmistrz Aleksandra Michała i Heleny Lubomirskiej (Wiśnicz) w 1682 r. wydał pierwszą książkę kucharską w Polsce – Compendium ferculorum albo zebranie potraw. W trzech rozdziałach umieścił 300 przepisów, …

Kontynuuj czytanie »

Mar 14 2016

Łyżka za cholewą a widelec na stole – z historii polskiej kuchni

Część pierwsza Charakterystyka kuchni polskiej. Charakter polskiej kuchni kształtował się dłużej niż istnieje samo Państwo Polskie. Miały na nią wpływ warunki klimatyczne, fauna i flora, rozwój gospodarczy, obyczaje wywodzące się z czasów pogańskich a także wpływy innych kultur. Zdobywanie i przygotowywanie pożywienia oraz doskonalenie tych czynności było ważnym elementem wzbogacającym kulturę materialną i duchową. „Ogół …

Kontynuuj czytanie »

Lis 15 2014

Marya Ochorowicz-Monatowa „Uniwersalna książka kucharska”

W naszej kuchni nie może zabraknąć książek kucharskich. Przedstawiamy jedną z nich. Pochodzi ze zbiorów Muzeum Lwowa i Kresów. To dzieło Maryi Ochorowicz-Monatowej „Uniwersalna książka kucharska” z 1926 roku.

Kontynuuj czytanie »